КӘДІМГІ АНИС (PIMPINELLA ANISUM L.) ЭФИР МАЙЫ НЕГІЗІНДЕ ҚОЛҒА АРНАЛҒАН НӘРЛЕНДІРГІШ КРЕМДІ ЖАСАУ ЖӘНЕ САПАСЫН БАҒАЛАУ

Получена: 22.02.2023/ Принята: 28.11.2023/ Опубликована online: 29.12.2023
ӘӨЖ: 615.262:582.893
DOI 10.53511/PHARMKAZ.2024.64.77.028

А.М. КАНТУРЕЕВА1, Ж.А. МАЛИКОВА2, Г.К. ШУЛЕНОВА3, Г.К. ЕЛЕКЕН4, А.М. БАЙСЕИТОВА5, А.Н. РУЗУВАНОВА6
1″С.Ж. Асфендияров атындағы Қазақ ұлттық медицина университеті” КЕАҚ, Алматы, Қазақстан

КӘДІМГІ АНИС (PIMPINELLA ANISUM L.) ЭФИР МАЙЫ НЕГІЗІНДЕ ҚОЛҒА
АРНАЛҒАН НӘРЛЕНДІРГІШ КРЕМДІ ЖАСАУ ЖӘНЕ САПАСЫН БАҒАЛАУ

Түйін: Қолға арналған косметикалық кремдер бүгінгі таңда қажетті косметикалық құралдардың бірі, өйткені қол терісі қорғалмаған және суықтан, судан, тұрмыстық химия және басқа да сыртқы
ортаның қолайсыз факторлардың әсерінен көп зардап шегеді. Сондықтан қазіргі заманғы қол күтімі өнімдерді жасауда теріні нәрлендіретін, ылғалдандыратын және қорғайтын компоненттер көп
қолданылады. Бұл мақалада Кәдімгі анис (Pimpinella anisum L.) тұқымдарынан Гинзберг аппаратында гидродистилляция әдісімен эфир майы алынды және оның негізінде қолға арналған нәрлендіретін кремнің оңтайлы құрамы мен технологиясы жасалды, алынған үлгілерге сапалық бақылау жүргізілді. Кремнің 9 үлгісі алынды және органолептикалық, физика-химиялық көрсеткіштер бойынша
сыналды: коллоидтық тұрақтылығы, термостабильділігі, рН көрсеткіші. Сапасын сынау нәтижесінде стандартта берілген шектерге сәйкес № 9-шы үлгі болды.
Түйінді сөздер: кәдімгі анис, эфир майы, эмульсялық негіз, нәрлендіргіш крем, емдік косметика.

ӘДЕБИЕТТЕР:
1 Кривова А.Ю., Паронян В.Х. Технология производства парфюмерно-косметических продуктов. – M.: ДеЛи принт, 2009. – 668 с.
2 Dаmu RG талдауы және Statista статистикалық порталының деректері
3 Большой энциклопедический словарь лекарственных растений: учебное пособие / под ред. Г. П. Яковлева. — 3-е изд., испр. и доп. — СанктПетербург : СпецЛит, 2015. – 759 с.
4 Мазнев Н. И. Анис обыкновенный // Энциклопедия лекарственных растений. — 3-е изд., испр. и доп. — М.: Мартин, 2004. – 75-76 б.
5 Минхайдаров В.Ю. Лекарственные и пищевые растения Дальнего Востока: учебное пособие для самостоятельного изучения дисциплины для
обучающихся направлений подготовки – Уссурийск, 2019. – 366 с.
6 Қазақстан Республикасының мемлекеттік фармакопеясы: 1 т. Алматы: «Жибек жолы», 2009. – Т.1. –231 с.
7 Горбачева М.В., Тарасов В.Е., Сапожникова А.И., Калманович С.А. Использование жира страуса и гидролизата белка из соединительной ткани как
компонентов для повышения биологической активности косметического крема//Парфюмерия и косметика от А до Я. – 2015. – 152-153 с.
8 Митрохин О.В. Вопросы управления и социальной гигиены гигиеническая оценка комплексного воздействия на организм человека химических
веществ, содержащихся в косметических кремах// Вопросы управления и социальной гигиены.- 2017.- 72-73с.
9 Ороева А. Г. Биологически активные комплексы в составе эмульсионных кремов, – Россия, 2016.-53-58 с.
10 МемСТ 29188.0 Парфюмерлік және косметикалық өнімдер. Қабылдау ережелері, сынамаларды іріктеу, органолептикалық сынау әдістері.
11 МемСТ 29188.2 Парфюмерлік-косметикалық өнімдер. рН сутегі көрсеткішін анықтау әдісі.
12 МемСТ 29188.3 Косметикалық өнімдер. Эмульсия тұрақтылығын анықтау әдістері.

количество просмотров / 👁 873

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *